9 – Thema: de klant

Hoe ga jij om met klachten?

De meeste klachten stonden ook afgelopen jaar weer op naam van de categorie ‘Koeriers- en postbedrijven’ zoals PostNL en DHL. Maar liefst 9.694 klachten werden er gemeld, een stijging van 23% ten opzichte van het jaar ervoor. Op de tweede plek staat de categorie ‘Supermarkten’ met 4.077 klachten. Ook het Openbaar Vervoer heeft een slecht jaar achter de rug, met 3.914 klachten staan zij op de derde plek (Klacht.nl).

Natuurlijk is het voorkomen van een klacht beter dan genezen. Maar mocht er toch een klacht of opmerking binnenkomen, hoe reageer je dan op een klacht met behoud van de relatie? Dit kan heel eenvoudig, aan de hand van de drie e’s. Bied altijd eerst je excuses aan. Erken vervolgens wat er aan de hand is en toon empathie. Met de drie e’s bereid je de klant voor een oplossing.

Humor is altijd goed. Het wordt zelfs soms ingezet bij kritiek en klachten. Onderstaand zijn een tweetal voorbeelden van bedrijven die dit succesvol hebben toegepast.


Bekijk deze video

Even omdenken: hoe ga je om met mensen die klagen? 4 minuten luisteren naar Berthold geeft je misschien wel wat mooie inspiratie.

Aan de slag!